20130422

gahhh! hur blev det så här?

hej. längesedan sist!
hade lite säsongsstängt. renoverade lite hus, det visade sig vara lite väl fuktigt i källaren.
dränerade runt huset och nu står jag här.
det är nu jag behöver er, trädgårdskompisar!
kommer detta gå att reparera? peppning tack!

runt huset kommer vi att vänta till i höst innan vi gör något. låter jorden sätta sig och lägger sedan mjukt och runt grus. mycket av fjäråsgnejsen som låg runt huset har vi sålt. vi känner att det blir övermäktigt att lägga det pusslet en gång till. vi har sparat stenen framför huset, men runt gaveln och på baksidan blir det grus alldeles invid huset.

och vad hände i trädgården då?
jo, grävmaskinen var ju tvungen att ta sig in någonstans. så ett hål togs upp mot allmänningen som ligger alldeles utanför vår tomt. ett doftolvon rök. (det åkte tyvärr med trots att jag sa till om att spara).
robinian fick en väldigt skev form - då en gren var tvungen att kapas för att få plats. annars var dräneringskillarna väldigt försiktiga och ordentliga. dom tog bland annat upp spireabuskarna och satte sedan tillbaka dom fint på plats. dom har ju egentligen inte varit på så värst många platser, utan grävmaskinisten var fantastisk på att komma åt och nå utan att förstöra för mycket. i gräsmattan och en bit in i rabatten där hålet är grävdes en stenkista ner. en säkerhetsbackupp OM dräneringsrören som går runt huset inte skulle fixa om det blev mycket vatten.
och det var ju där nere dom körde runt med den lilla dumpern så mycket gräs är skadat.
dom plattade i och för sig till det fint efter sig. men nu börjar vårt jobb...
nästan hela gräsmattan behöver fixas till. på vissa platser är det tillplattad jord uppe på gräset. frågan är om det går att räfsa bort det mesta och sedan. så lite gräs över? hjääälp!
här har blivit ett fult hål. innan var det som en tät fondvägg mot allmänningen och gatan utanför. nu kan man lätt se vem som kommer med bussen. suck. funderar på vad som trivs och växer fort upp här? skuggigt eftersom robinian sen när den får löv tar mycket av ljuset. aronia? lagerhägg? häggmispel? finns det några andra förslag mottages dom tacksamt! sedan sätter jag nog ett nytt doftolvon lite längre fram i rabatten. den var så fin med sina vita blommor som lyste upp. som tur är har jag flera i trädgården.
så till gräsmattan. för att det inte ska vara några packningsskador gräver jag nu upp den tillplattade jorden med grep, vänter på den och krattar sönder jordklumpar och rensar från sten. vi har lite extra jord som kan vara bra att ha att fylla upp med. tänker att den ska räcka. ska välta jorden /alternativt trampa runt och jämna till innan jag sår lite senare framöver när värmen kommer. OM värmen kommer.
en liten bit i taget. några meter i dag när lillebror sov...
frågan är om det kommer vara en lekbar gräsmatta till sommaren. vad tror ni?
och där nere, vid robinian. kommer det bli ett lika bra insynsskydd någon gång?

8 kommentarer:

 1. Oj då! Men det fixar du tillsammans med växterna snabbt i ordning. Hade jag varit du skulle jag satsa på en stor och rejäl ersättningsväxt till titthålet. Sedan vilken slags buske är ju en smaksak men en som har flera år på nacken och är hyfsat anspråkslös.

  Du förbereder ju så fint för gräsmattan så den ska nog också bli tät och fin i ett nafs ska du se. Lycka till med lappandet och lagandet av trädgården.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack. det behövs. lite sorgligt är det allt!

   Radera
 2. Oj, men det där fixar ni snabbt och ja jag tro benen får leka där i sommar.)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, hoppas det. och hoppas frigöra tid så att vi KAN fixa det... ;-)

   Radera
 3. Gräs gror väl i fem grader så den kan ni så så snart jorden är fixad! Det tar en dryg månad innan man kan använda den, så det borde hinna bli lek till sommaren. Vi gjorde så att vi satte trampstenar så att barnen (och vi) ändå kunde gå där under tiden grodde. När gräset vuxit upp tog vi bort stenarna och sådde i hålen.

  Jag föreslog ju thuja i hålet och nåt fint framför, men jag kom på en ny idé. Klä in stängslet i murgröna? Jag har ingen erfarenhet hur snabbt murgröna växer, men det skulle väl bli bra. Jag funderar på samma på mitt gunnebostängsel mot cykelvägen! Men annars är ju thuja ett snabbt sätt att få en smal, tät vägg. Lite svårt att beskära där inne kanske.

  Även om det känns deppigt för dig med massa jordhögar och förlorade växter så kommer din trädgård ändå att vara fin när grönskan och blomningen kommer. Ert berg är ju intakt och den härliga väggen med gullregn. Åh, det är så fint hos er! Och så uterummet/matsalen i direkt anslutning till trädgården. Bah! Vilka dagar ni kommer att ha!

  SvaraRadera
 4. Här är en länk till vår nysådda gräsmatta med trampsten (juni 2010) http://lindastradgard.blogspot.se/2010/06/lekplatsen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för länk och tips. var nere idag och kollade in lagerhägg. funderar på om det är ett alternativ? fast det var attans vad dyrt ett välväxt exemplar var...

   Radera
 5. Ibland växer de sig ju för stora så det kan ju vara någon som vill bli av med sin! Kolla i nåt forum!

  SvaraRadera